Traseu educațional

Traseul  educațional  pe  care-l  urmează  elevii  reprezintă  în  mare  măsură  o  bază  pentru viitorul lor, atât ca pregătire și profesie, cât și ca relații sociale pe care aceștia le aleg și le perpetuează.

Merită să te gândești la alegerile pe care le faci și să investești inteligent în educația ta…

Un traseu educațional bine ales poate fi calea care duce direct la destinația dorită, comparativ cu variantele indirecte, ocolite, întârziate de atingere a obiectivelor de carieră dorite. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți de faptul că nu luăm o decizie pentru întreaga viață. Planificarea educației și carierei trebuie privite ca un proces flexibil la care putem reveni. În cursul vieții este posibil să identificăm cariere care ni se potrivesc mai bine și putem relua procesul de construire a carierei.

Un sfat simplu, dar valoros este acela de a începe de timpuriu planificarea educației și a traseului educațional și a nu lasă aceste decizii să fie luate doar în anii terminali ai școlii primare, generale, liceale, universitare, deși nici atunci nu este prea târziu. O decizie luată din timp vă poate ajuta să vă focalizați atenția pe ceea ce aveți practic de făcut pentru a fi admis la instituția, forma de învățământ pe care o doriți.

O bună orientare școlară și profesională, pe lângă avantajele pe care le aduce din perspectiva compatibilității persoană – profesie, cu șanse mai mari de reușită și satisfacție profesională, înseamnă și o investiție inteligentă a timpului în educație.